LOGO               VVV TESSENDERLO

    WANDELEN

    Terug

 

 

Via het stiltepad naar de mijmerbank OVOK TESSENDERLO

In samenwerking met de Gemeente Tessenderlo realiseerde de vereniging 'Ouders Van Overleden Kinderen' een mijmerbank in het stiltegebied van Gerhagen. Dit kunstproject moet een plek worden waar je even kan stilstaan en mijmeren.
'Het project bestaat uit een bank, een beeld en een gedicht', zegt Leen Vande Kerkhof van OVOK. 'De firma Ebema uit Zutendaal, beeldhouwer Raf Timmermans uit Halen en dichter Cyriel Gladines van bij ons in Tessenderlo gaven het de respectievelijke kunstvorm.'

'Wij noemen het geheel een mijmerbank waar we kunnen stilstaan en mijmeren, terugdenkend of vooruitkijkend', vervolgt Vande Kerkhof. 'Enerzijds is het een eerbetoon voor alle overleden kinderen en jongeren, anderzijds is het een ankerpunt voor zinzoekende medemensen. '

Deze mijmerbank wordt ingehuldigd op zaterdag 7 april 2012. 'We komen samen aan het Bosmuseum om 14.00 uur en onthullen het kunstproject in aanwezigheid van de kunstenaars en met muzikale omlijsting van Jean Bosco Safari', aldus Leen Vande Kerkhof. 'Na de inhuldiging wordt een receptie aangeboden in het Bosmuseum aan alle aanwezigen.'


De Lekdreefwandeling.
Omdat er vraag is naar kleinere wandelkaarten enkel in Gerhagen, hebben Werkgroep Ecologie Tessenderlo, die het Bosmuseum beheert en VVV Tessenderlo een nieuwe folder uitgebracht. Die is gratis te verkrijgen op tel. 013-35.33.31 en vvv@tessenderlo.be.

 
Sinds '96 waren er al vier wandelingen: het Rolwagenpad, de Zandberg-, Bos- en Houterenbergwandeling. Die werden nu opgenomen in wandelnetwerk de Merode. Het netwerk beslaat acht gemeenten. De kaart met begeleidend boekje is te koop voor 8 euro. Voor de gelegenheid werd een nieuwe wandeling uitgestippeld: Verder zijn er in Tessenderlo nog de twee stiltewandelingen van drie en zes kilometer, ook in Gerhagen, met de pas opgerichte mijmerbank.

 
Wandelroutekaarten van het Merodegebied
Er is een nieuwe kaart van het wandelroutenetwerk de Merode verschenen. Prijs €8. Ook Tessenderlo komt daarin ruim aan bod.

 
Gerhagen
Op de vele mooie plekjes die Tessenderlo rijk is, kan de natuurliefhebber naar hartelust wandelen. In het domein Gerhagen zijn vier wandelpaden uitgestippeld met als startplaats en eindpunt 'de zandberg'. Gratis wandelbrochures met kaart zijn te bekomen in het Bosmuseum en het VVV-kantoor. Er is een afzonderlijke folder van de stiltewandeling.

 
Voor uw wandelingen, hetzij in Gerhagen, hetzij in Ensbergen, staan bolderkarren ter beschikking.
Ideaal voor het vervoer van uw kleinste lievelingen en ook uw bagage. Deze bolderkarren zijn ter beschikking in Ter Scoete en Lindenhoeve in Gerhagen en Cafétaria 't Goor in Engsbergen. Uitleenprijs is normaal 1,00 euro per kar.

 

Rolwagenpad 1,7 km.
Voor rolstoelgebruikers is in Gerhagen een rolwagenpad aangelegd op een vlot berijdbare smalle weg doorheen het bos. Het is een kort traject om ook de minder mobiele natuurliefhebber te laten genieten.

 
Boswandeling 7,5 km.
De wandeling voert de recreant door het bos van Gerhagen, langsheen de oeroude vennen van Pinnekeswijer tot op het traject van de oude weg van Diest naar Veerle en de Kempen. In het bos is het nog slechts een smal pad. Waar de wandelaar op de asfaltweg komt en naar rechts afslaat, bevindt hij zich op de meest lugubere plaats van de gemeente: de galgenberg en vlakbij de 'duivelskuil'.. In 1764 werd de vijfkoppige bende van Peter Goet of 'klein Peerken' er gehangen en geradbraakt. Aan de Duivelskuil, gelegen in de weide tegenover de galgenberg, hoorde men merkwaardig klokkengelui, zou een kapel in de grond zijn verzonken en waren rare fenomenen merkbaar: vliegende veulens, dwaallichten, spoken met helle ogen…

 
Houterenbergwandeling 9,8 km.
De Houterenberg is het hoogste punt van Tessenderlo, de overgang van Kempen naar Hageland. In de flanken van de heuvel zijn lagen ijzerzandsteen aan de oppervlakte te zien. Die steen werd in de middeleeuwen gebruikt voor bouwwerken, zoals het nog bestaande poorthuis van de abdij Averbode, de tiendenschuur en het koorgebouw van de Sint-Martinuskerk. De wandeling passeert langsheen de gemeentelijke visvijver om zo weer te keren naar het hart van Gerhagen.

 
Gecombineerde wandeling
De geoefende wandelaar kan de Bos- en Houterenbergwandeling na elkaar afwandelen en bekomt zo een fikse wandeling van 17 km.

 
Stiltewandeling
Deze tocht van 3,5 km vertrekt aan het Bosmuseum waar je een rugzak kan lenen om met de inhoud de wandeling optimaal te beleven in het teken van de stilte.  In het Bosmuseum is ook een geluidscabine aangebracht waar je leert wat stilte kan betekenen.

 
Andere wandelingen
De abdij van Averbode is vanuit Gerhagen, zowel door fietser als wandelaar te bereiken. De abdijwandeling voert via de 5 km lange, brede Luikerdreef langsheen het afgebakende recreatieoord 'de Vijvers'. De abdij is een hoogvlieger inzake ééndagstoerisme.
Ook aan het domein Asdonk in Engsbergen kan de wandelaar aan de trekken komen. Hier zijn drie wandelingen uitgestippeld van 2, 4 en 8 km. Info: Toerisme Vlaams-Brabant, tel. 016 26 76 20

 
Verder zijn er twee niet-bewegwijzerde wandelpaden in de buurt van de Rodenberg en de Houterenberg uitgestippeld. Deze zijn alleen via een padenbeschrijving af teleggen.

 
Joggen
Voor wie wandelen wat te traag gaat, kan er gejogd worden. Dat kan individueel of in groep.
Jogging Vzw. De Bosvrienden (jogging Gerhagen): tel. 013 33 32 06.
Schootse joggingclub: tel. 013 67 41 09.