VVV TESSENDERLO

    ARCHIEF    Terug

 

 

 

Looi zingt kerst

Op zondag 9 december 2018, van 19 tot 21.00 uur vindt in de Sint-Martinuskerk Looi zingt Kerst plaats, het traditionele kerstconcert. Dit keer zijn te gast: het zeskoppige Cantemuskoor en Emmily and the Four Stars.

Zij brengen een kerstrepertoire, waarbij ook het publiek de ever greens van Kerst kan meezingen.

De toegangsprijs bedraagt €5. De opbrengst is bestemd voor Kom tegen Kanker.

Organisatie: VVV en Cultuurraad Tessenderlo. Info 013 35 33 31 vvv@tessenderlo.be

 

 

Boerenkrijgtocht naar Hasselt

 1 december 2018

 

Twintig jaar geleden, op 5 december 1998, toen de Slag van Hasselt zich dag op dag 200 jaar voordien had afgespeeld, vertrok er vanuit Looi een voettocht van dertig kilometer langs stille, letterlijk ‘trage wegen’ vanaf de oude hoofdstad van Taxandria naar de hoofdstad van Limburg. Het eindpunt was het Boerenkrijgmonument op de ring van Hasselt.

 

Nu, na 20 jaar, komt een herhaling van dezelfde tocht van 35 km. Iedereen kan deelnemen.

Om 17.00 is de aankomst voorzien, met deelname aan drie plechtigheden: ontvangst op het stadhuis van Hasselt, optocht met muziek door de stad naar het monument en nadien de evocatie aan de kapel van Ter Hilst. Niet stappers kunnen ’s avonds met de wagen komen en de moedige, maar vermoeide wandelaars mee huiswaarts nemen. 

 

Start op zaterdag 1 december 2018 om 9 uur ‘s morgens op de markt van Tessenderlo.

Deelname is gratis, maar wel vooraf je komst melden.

 

Organisatie: LAD (Loois Archief- en Documentatiecentrum). Info 013 35 33 31 (kantooruren).

 

Klik op deze link voor een film over een vroegere tocht.

https://www.youtube.com/watch?v=4C-SHDytpOA&feature=youtu.be

 

 

 

Route:

 

 

 

 

Voordracht: het einde van de Eerste Wereldoorlog

 

7 november 2018

 

 

Op 11 november e.k. is het exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde in een Wapenstilstand. Om dat feit te herdenken, organiseert de LAD met de VVV een lezing of voordracht met doctor Luc Vandeweyer, de specialist van het thema. Onderwerpen zijn: de Vlaanderse vluchtelingen, de misdadigheid in bende, de Fransen, Duitsers en Russen die ondergedoken zaten in onze dorpen, de Spaanse griep en de vreugdevolle terugkeer van de soldaten.

 

De vlotte spreker uit Paal was twee jaar geleden al te gast toen hij het had over de grote wegvoeringen in 1916. Hij legt het thema uit aan de hand van sprekende powerpointbeelden.

 

Nu is hij opnieuw onze gast om te spreken over het einde van die grote wereldbrand, door onze grootouders steevast ‘een hongeroorlog’ genoemd, meer nog dan zijn opvolger in 1940-1945.

 

De lezing vindt plaats op woensdag 7 november in het Cultuurhuis van 20.00 tot 22.00 uur.

 

Het is een organisatie van LAD en VVV samen. Gratis toegang.

 

 

FOTO

Luc Vandeweyer tijdens zijn voordracht in 2016 over de grote wegvoeringen.  Nu behandelt hij de gebeurtenissen van 1917-1918. (Foto’s Maurice).

 

 

Railbike in Tessenderlo


Railbike is fietsen op de spoorlijn. De spoorfietsen bieden plaats aan vier personen. Twee sportievelingen trappen en twee genieters rijden gewoon mee en genieten van het landschap. Eventueel kan er nog een kind erbij als ‘vijfde wiel aan de wagen’. Je wisselt af naar wens. Je kan afzonderlijk rijden of je kan de wagens aan elkaar koppelen en in een ‘trein’ rijden.

Je start is aan het station van Tessenderlo en je ‘spoorfietst’ naar het Albertkanaal in Ham over een traject van 4 kilometer. Het groene, afwisselende landschap voert je door Kempense dennenbossen, weidse weiden, langs de helling van Kopkensberg. Aan de samenkomst van twee kanalen is een kort oponthoud. Aan de halte bevindt zich een picknickplaats voor 24 personen en een nostalgisch schipperscafeetje.

Jij zelf keert heel makkelijk de zitplaatsen en na een aangename pauze vat je de terugtocht van ongeveer 25 minuten weer aan.

Bij slecht weer kunnen grote regenschermen over de wagens geplaatst worden.


Start Stationsstraat 96 in Tessenderlo met ruime, gratis parkeergelegenheid.

Open van april tot eind oktober met iedere zaterdag en zondag vaste starttijden: 10.30, 13.30 en 15.30 uur. 

Op afspraak ook tijdens werkdagen voor groepen vanaf twee wagens of zes personen (april-mei-juni-september-oktober)

In juli en augustus iedere dag geopend.

Prijs: €18 per wagen (vier personen). Voor groepen (vanaf twee wagens) €16 per wagen.

Afstand 8 km: 4 km heen en weer. Pauze 20 à 45 minuten. Totale duurtijd: 1.30 uur.

Reservatie tijdens kantooruren per telefoon:  013 35 33 31. In de weekends: 0474 36 35 38

per e-mail vvv@tessenderlo.be of internet: http://railbiketessenderlo.com 


Kijk eens hoe plezant de railbike is   klik hier

 

Promotiedag Drieprovinciënroute

 

De bevolking van drie provincies: Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant kijkt op zondag 3 juni 2018 naar hun grenzen. Dan vindt de jaarlijkse promotiedag van de drieprovinciënroute plaats. Het parcours is 63 km lang. Minder geoefende fietsers kunnen die dag uitzonderlijk kiezen uit twee verkorte routes van 35 km.

 

Inschrijven en vertrekken kan tussen 8 en 15 uur. Een inschrijvingskaart kost 4 euro (inclusief verzekering). Die kaart geeft recht op een heerlijk hapje in één van de zes deelnemende gemeenten.

 

Vertrekken kan in:                                                                                          Gerecht

Beringen (Paal):           Domein Paalse Plas, Holststraat z/n                              Croque monsieur

Ham:                            ’t Vlietje Sportlaan                                                         Friet

Tessenderlo:                 VVV-toren Zavelberg 10, VVV-toren Gerhagen            Barbecueworst

Meerhout:                     Zaal de Kapel, Sint-Jozeflaan                                        Smoutebollen

Laakdal:                       Kasteel Meerlaer Meerlaarstraat (Klein Vorst)               Pens

 

In elke vertrekplaats kan je rustig verpozen en genieten van randanimatie.

 

Fietsers die de route volledig afwerken kunnen hun afgestempelde inschrijvingskaart inleveren en op die manier meedingen naar één van de tombolaprijzen.

 

In Diest is een controlepost (alleen afstempeling) in Exit Skybar Nieuwe Dijkstraat (Schaffen).

 

Download de GPX-file van de Drieprovinciënroute en laat je navigeren door je GPS!

 

 

Korte dronefilm over de VVVtoren in Gerhagen klik

 

Schelmentocht: Boeven in sprookjes
16 en 17 februari 2018

In zowat alle bekende sprookjes komen boosaardige wezens voor: de rovers in de Bremer Stadmuzikanten, de wolf in Roodkapje, de reus in het dappere Snijdertje of Klein Duimpje en meest van al treden vrouwelijke boeven op in de vorm van heksen.
De zoektocht naar ‘schelmen in bekende sprookjes’ wordt een kindvriendelijke editie waarbij Gerhagen gedurende twee dagen in een mini-Efteling wordt omgetoverd. De gidsen nemen om de 20 minuten de groepen mee, duiden de achtergrond en de symboliek van de sprookjes en belichten de oorspronkelijke, onbekende versie.
De activiteit kadert in het Looise Kindvriendelijk jaar van de VVV in 2018 en ook in het Verhalenfestival van het Merodegebied met Sprookjes als thema.
De afstand van de tocht bedraagt 2,8 km en duurt ongeveer 2,5 uur. Starten kan op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari aan het Bosmuseum in Tessenderlo, om de twintig minuten van 17.20 tot 19.40 uur.
De deelnemingsprijs bedraagt €4 voor kinderen tot 12 jaar en €8 voor volwassenen, waarvoor een drank en een verrassing onderweg. Je dient vooraf telefonisch of per mail in te schrijven met opgave van het aantal personen en gewenste startuur. Op rek.nr. BE35 7775 9693 4137 van VVV-Tessenderlo kan je het bedrag storten.
Organisatie: VVV en Pandora. Inschrijven: 013 35 33 31 (kantooruren), vvv@tessenderlo.be;


 

 

 

 

 

Kerst in Gerhagen

Op 22 en 23 december van 18 tot 22.00 uur baadt natuurgebied Gerhagen in een feeërieke kerstverlichting. Iedere deelnemer kan een kort verlicht parcours bewandelen in een heuse kerstsfeer. De Kerstman doet zijn ronde. Kerstliederen worden life gebracht. Ronde langs de horecazaken met Kerstversnaperingen.

In het Zavelhof: demo's met pony's en paarden.    Toegang gratis.     De omgeving van de zandberg blijft verlicht tot na Nieuwjaar.
 

 

 

 

 

 

Looi zingt Kerst

Sint-Martinuskerk

zondag 10 december 2017 van 19:00 tot 21.00 uur

Op zondag 10 december om 19.00 uur vindt het concert 'Looi zingt Kerst' plaats. Koen Wellens bespeelt het barokorgel en begeleidt Inner Sun, een jong ensemble van zes muzikanten en een zangeres. Zoals ieder jaar kan het publiek meezingen met de evergreens van Kerst.
Toegang vijf euro.  De opbrengst is voor het Sint-Vincentiusgenootschap en het Loois Hulphuis. Iedereen welkom.

Organisatie: VVV-Tessenderlo en gemeentelijke cultuurraad. Info 013 35 33 31 vvv@tessenderlo.be

 

 

 

 

 

RAILBIKE IN TESSENDERLO

 

De spoorfietsen of railbikes bieden plaats aan vier personen, waarvan er twee trappen en twee achterop genieten van het landschap. Startplaats: Stationsstraat 96 Tessenderlo.

De tocht van vier km heen voert je langs een afwisselend landschap. Je stopt bij het Albertkanaal in de gemeente Ham. De zitplaatsen worden gekeerd en na een pauze wordt de terugtocht van ongeveer 20 minuten weer aangevat.
In april, mei, juni iedere zaterdag en zondag met vaste starttijden: 10.30, 13.30, 15.30. In juli en augustus kan het iedere dag.

Prijs: €18 per wagen. Voor groepen: €16 per wagen.
Groepen kunnen steeds op werkdagen, gedurende de normale openingsperiode vanaf april, na afspraak terecht.

Afstand 8 km: 4 heen en 4 terug. Pauze 20 à 30 minuten. Totale duurtijd: 1.30 uur.
Reservatie tijdens de kantooruren per telefoon of mail via VVV-Tessenderlo 013/ 35 33 31, VVV@tessenderlo.be. In de weekends of ’s avonds kan je reserveren op: 0474 36 35 38


Nieuwe website over de railbike in Tessenderlo waar u meteen kan boeken, klik http://railbiketessenderlo.com

‘Het lid van de duivel bleef ijskoud’

Voordracht over hekserij

Dinsdag 31 oktober 20.00 uur

CC. Het LOO

François Van Gehuchten

 

 

 

 

 

“Heksen hebben niet bestaan” en toch kent iedereen het fenomeen. Zelfs de kleinste kinderen zullen je uitleggen wat een heks is, “want ze komen voor in sprookjes,” zullen zij vol overtuiging zeggen. Ook getrouwde mannen zullen dat beamen, zeker zij die in een ‘sprookjeshuwelijk’ leven.     

 

De heksenwaan teisterde West-Europa in de periode 1500-1680. Ook in Tessenderlo moesten enkele vrouwen als ‘toveres’ terechtstaan: Katlijn Nuyts, Dingen Flarije, Marie Maes, naast de bekende gevallen elders: Jeanne Panne, Jeanne d’Arc,...

 

Op dinsdag 31 oktober, de avond van Halloween, juist voor Allerheiligen houdt licentiaat François Van Gehuchten hierover een voordracht in de grote zaal van het Cultuurhuis. Wat is een heks precies? Welke boze krachten gebruikte zij? Hoe droeg ze haar macht over? Welke vertellingen werden in Tessenderlo en omgeving hierover opgetekend? Wat was de achturenhond, de tienurenmoeier, de tenenpater, de nekker of waterduivel, de weerwolf, het dwaallichtje, de vuurbol, de Hellewagen, de ‘framassons’, de kabouters, de Hussen, de klopgeesten, de weerkerende doden, het spook van de grenspaalverlegger,…

 

Ook in Tessenderlo waren mensen actief ‘die iets meer konden’. We gaan uiteindelijk te rade bij een echte tovenaar: Selm, die zijn kracht uit een gekregen ‘toverboek’ haalde. We bekijken enkele van deze merkwaardige toverboeken en spreuken die magische kracht geven.

 

Natuurlijk worden ook de remedies tegen al die boze krachten aangeleerd.

 

Na de pauze horen we het onthutsende verhaal van Tette, een mannelijk ooggetuige van een heksensabbat.

 

Mie Broos :

 

Op de Schoterheide werd de boerderij Vandepaer reeds lang getroffen door onverklaarbare klopgeluiden. Het was beangstigend. Op een vroege ochtend vertrok iemand met paard en kar naar Vorselaar achter Herentals om er de volksgenezeres Mie Broos op te halen en naar de Schootse hei te brengen, waar ze kwam ‘overlezen’. Nadien, dezelfde dag nog, moest ze weer naar Vorselaar thuisgebracht worden. Het kostte allemaal veel moeite, maar ‘de klopgeesten’ waren verdreven!

 

Gezien het onderwerp: kinderen niet toegelaten. 16+

 

Toegang: vijf euro, waarvoor een toverdrank tijdens de pauze uitgeschonken wordt.

Geen reservatie.

 

Organisatie: VVV-Tessenderlo, 013 35 33 31; vvv@tessenderlo.be

 

 

 

 

Tweede Familiehappening aan de visvijver 17 september

 

Op zondag 17 september van 13 tot 18.00 uur vindt de tweede Familiehappening in Gerhagen plaats. Na het succes van vorig jaar gaat alles op hetzelfde elan verder aan de kantine van de visvijver die dan exact tien jaar bestaat.

Kinderen kunnen deelnemen aan een zoektochtje langs diverse attracties: speleobox, volksspelen, springkasteel, paardjesritten, huifkartochten, het loze vissertje, clown Bueno, snoepjesregen. Papa en mama, opa en oma kunnen terecht in een feesttent.   Iedere jeugdige deelnemer krijgt een boek cadeau. Ruime parking vlakbij voorzien.

 

Toegang gratis. Organisatie VVV-Tessenderlo i.s.m. de vzw Visvijver Gerhagen.

 

 

 

 

Wedstrijd: de zoektochtkampioen van Tessenderlo


Een zoektocht is een ideale gelegenheid om een gemeente beter te leren kennen. In Tessenderlo worden dit jaar drie zoektochten georganiseerd.

In Schoot loopt de fietsfotozoektocht van de Landelijke Gilde tot 31 augustus 2017. De afstand bedraagt 27 km. Formulieren verkrijgbaar in OC De Kriekel en Schootse horecazaken. Info: 0478 56 82 99 herman.geyskens1@proximus.be

In Engsbergen loopt een fotozoektocht tot 20 augustus, georganiseerd door de Landelijke Gilde. De afstand van 11,5 km kan wandelend of fietsend afgelegd worden. Inschrijven bij de bestuursleden LG. Info: albert.verheyen@telenet.be. 013 66 58 79.

In het Centrum bedraagt de afstand van de fotozoektocht slechts 5 km, wat wandelend of fietsend kan afgelegd worden. Deze zoektocht van de Harmonie Sint-Martinus i.s.m. Harmonie Sint-Lutgardis Hulst loopt tot begin september. Info: ksmh-zoekt@hotmail.com; tel. 0478 37 15 56.

Iedere zoektocht voorziet eigen prijzen en een afzonderlijke prijsuitreiking. Deelnemingsformulieren van de drie zoektochten zijn tegen ieder €4 te verkrijgen in het VVV-kantoor van het gemeentehuis: vvv@tessenderlo.be of 013 35 33 31 (kantooruren).

Iedereen kan vrij deelnemen aan één van deze drie wedstrijden maar wie ze alle drie doet en die antwoordformulieren tijdig binnenbrengt, maakt kans op nog meer. VVV-Tessenderlo wil de deelname aan de drie zomerzoektochten stimuleren door tien extra prijzen ter waarde van 525 euro met als eerste prijs 150 euro. We gaan op zoek naar de bolleboos die het hoogst scoort op de drie wedstrijden samen! Er is slechts één winnaar per adres mogelijk. De winnaar is de ‘Zoektochtkampioen 2017’.

Promotiedag Drieprovinciënroute

Op zondag 4 juni 2017 vindt de jaarlijkse promotiedag van de drieprovinciënroute plaats. Deze gekende fietsroute in de drieprovinciënstreek is 63 km lang. Minder geoefende fietsers kunnen kiezen uit twee verkorte routes van 39 km. Inschrijven en vertrekken kan tussen 8 en 15 uur. Een inschrijvingskaart kost 4 euro (inclusief verzekering). Dit geeft recht op een heerlijk hapje in één van de vijf deelnemende gemeenten.

Beringen (Paal): Domein Paalse Plas, Holststraat z/n Croque monsieur

Ham: ’t Vlietje Sportlaan Friet

Tessenderlo: Ter Scoete, Zavelberg 9, Gerhagen, VVV-toren Barbecueworst

Meerhout: Zaal de Kapel, Sint-Jozeflaan Smoutebollen

Laakdal: Kasteel Meerlaer (Klein Vorst) Pens

Diest stopplaats Exit Skybar VZW Nieuwe Dijkstraat, 44 Schaffen -

Bovendien kan je op elke vertrekplaats rustig verpozen terwijl je geniet van de randanimatie. Fietsers die de route volledig afwerken kunnen hun afgestempelde inschrijvingskaart inleveren en op die manier meedingen naar één van de prijzen in de tombola. Oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig op elke vertrekplaats!

Info www.drieprovincienroute.be; VVV-Tessenderlo; 013 35 33 31.

 

 

 

Klankenstroom 21 mei
Tessenderlo


Een totaalmuziekproject met verschillende genres, alternerend op drie toeristische locaties: Railbike, Gerhagen met Bosmuseum en de Sint-Martinuskerk

Het doel van Klankenstroom is het toegankelijk maken van klassieke muziek voor de wandelaar, de fietser, de jongere, het kind, de 'gewone' man die er anders niet mee in contact komt. Gedurende zes zondagen in 2017 komt een Merodegemeente aan bod met 'stilte' als algemeen thema.
Op zondag 21 mei kunnen minnaars van klassieke en religieuze muziek, families, wandelaars en (spoor)fietsers terecht op drie locaties in Tessenderlo. 1. Stiltegebied Gerhagen: Om 13.30 en 14.30 uur vertrekt aan het Bosmuseum een groep onder leiding van een gids voor het stiltepad, langs de fluisterwand, de mijmerbank, in de geluidscabine, op de VVV-toren. In het Bosmuseum speelt Hans Cammaert op de barokviool werken van Biber. Kinderen met de geluidsrugzakjes kunnen ten volle genieten van deze stiltebeleving.
2. De railbike aan de Spoorwegstraat: om 13.30 en 15.30 uur kan de deelnemer een tocht per spoorfiets ondernemen: van rumoer, stiller, zeer stil, veel lawaai aan de snelweg. Het is een luistertraject met opdrachten voor jongeren. Tegelijk is er een muzikaal intermezzo.
Wie eerst het stiltepad in Gerhagen heeft gedaan, kan ook nog deelnemen aan het railbikeprogramma.
3. De finale vindt plaats van 15 tot 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk met een onafgebroken, vier uur durende 'zangmarathon' van gregoriaanse koorgezangen en psalmen uit het wereldvermaarde 16de-eeuwse antifonarium van de abdij Tongerlo, gebracht door het gerenommeerde koor Psallentes. Hier vindt ook een theeceremonie plaats. Iedere deelnemer krijgt gratis thee.
Zondag 21 mei zal voor Tessenderlo een ongeziene culturele hoogdag worden.
Prijzen: €10 per persoon (voorverkoop) voor het programma in de kerk, wat tevens een combiticket is voor het hele dagprogramma en de drie attracties samen. Wie alleen aan de railbike deelneemt, betaalt €4 en €2 voor de stiltewandeling in Gerhagen. Kinderen onder 8 jaar gratis.
Tickets en reservatie: 013 35 33 31 (kantooruren), vvv@tessenderlo.be; www.vvvtessenderlo.be
Organisatie: VVV-Tessenderlo, Erfgoedkoepel de Merode, m.m.v. radio Klara,...

 

 

NIEUW FOTOBOEK GERHAGEN

Gerhagen is een beschermd natuurgebied van bijna duizend hectare, tevens het eerste erkende stiltegebied in Vlaanderen. Het is een ‘gezellig bos’ met tien horecazaken, wandel-, fiets, rolwagen-, mountainbike- en ruiterpaden, Bosmuseum, VVV-uitkijktoren, zandberg, speeltuin, fluisterwand, rolwagenpad, visvijver, paardenafspanning, manéges...
De uitbouw begon vijftig jaar geleden, in 1966, toen de VVV-Tessenderlo werd opgericht. In 2016 bestaat die vereniging 50 jaar. De herdenking en viering ging gepaard met gelegenheidsactiviteiten. Als blijvende herinnering wordt dit feestjaar afgesloten met een prestigieus fotoboek.
Edgard Vandebosch heeft een heel jaar lang, zelfs bij nacht en ontij, duizenden foto’s van Gerhagen genomen. Hij was aanwezig op de grote jaaractiviteiten, experimenteerde met allerlei gesofisticeerde beeldtechnieken en selecteerde dan het mooiste van het mooiste. Het resultaat is verbluffend.
Het boek kan besteld worden door overschijving van €50 op rekeningnummer van VVV-Tessenderlo: BE35 7775 9693 4137

Info: VVV-Tessenderlo, 013 35 33 31 (kantoruren),
vvv@tessenderlo.be

 

Klik hier voor een korte introductie tot het boek.

 

 

Schelmentocht Tessenderlo 2017: het volkslied

Vrijdag 17 en zaterdag 18 februari 2017: Starttijden van 18.30 tot 20.30 uur.

Een schelmentocht is een mix van dropping, geleide natuurwandeling met gids, gruwel en griezel. Om het half uur -tussen half zes en half negen- vertrekken vanaf het Bosmuseum in Gerhagen groepen van 35 tot 40 personen o.l.v. een gids door het nachtelijke duister. Vele vertellers en muzikanten maar ook obscure figuren en schabouwelijk schorremorrie kruisen hun pad. De tocht van 5,4 km vangt aan nadat de deelnemers met de bus op het kerkplein van Veerle-Heide zijn afgezet. Zij passeren langs diverse oorden van cultuur met de grote tenor Laurent Swolfs, de Brusselse Pavarotti van 1914 met Looise roots. Daarna treedt de oud-Vejelse op met een korte cantus, hun specialiteit bij uitstek. Meerdere monumenten van het volkslied uit de streek passeren de revue: Armand Preud'homme, Louis Verbeeck, Jozef Thomas alias Boes, Hervé Claus, Leonard Delsupehe, Georges Verachtert, allemaal componisten wier werk werd opgespoord en die weer voor het voetlicht komen. Straatzangers brengen schelmenliederen over Bakelandt, het Bargoenslied van Jan de Lichte, de moord op de pastoor van Nijlen, Boerken Naas, Malbroek, een stropersdrama in Gerhagen, allemaal meezingers die op markten en kermissen destijds werden aangeleerd. Deze 17de editie in ’17 kadert in het Verhalenfestival van het Erfgoedproject de Merode, waarbij zes gemeenten in die periode een activiteit organiseren rond streekverhalen. Deelnemingsprijs: acht euro (waarvoor twee consumpties inbegrepen). Organisatie: VVV-Tessenderlo, Oud-Vejelse en Pandora. Inschrijven via 013 35 33 31 (kantooruren), vvv@tessenderlo.be; zie: www.vvvtessenderlo.be.

 


 

 

 

KERST IN GERHAGEN

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2016 van 18 tot 22.00 uur vindt in Gerhagen het jaarlijkse kerstevenement plaats. Het natuurgebied Gerhagen, als poort naar de Merode, baadt in een feeërieke verlichting. Iedere deelnemer kan een verlicht parcours bewandelen in een heuse kerstsfeer.
-Bosmuseum: Toneelopvoering De Ware Zin van Kerstmis door de Scoeternellen om 18.30, 19.30 en 20.30 uur:
-Kiosk en tent zandberg: Muziekoptredens door de Academlie voor Woord en Muziek om 19.00, 20.00 en 21.00 uur.
-Doorlopend optredens met paarden en pony's in manège Zavelhof
-Een speciale attractie in iedere horecazaak
-Ritten met de koets
-De Kerstman doet zijn ronde.
De toegang tijdens deze twee dagen is overal gratis.
De omgeving van de zandberg blijft verlicht tot na Nieuwjaar. 
Organisatie: VVV-Tessenderlo, info: 013 35 33 31, vvv@tessenderlo.be

 

 

LOOI ZINGT KERST

Op zondag 11 december om 19.00 uur vindt in de Sint-Martinuskerk te Tessenderlo de vijfde editie van Looi zingt Kerst plaats. Onder het unieke laatgotische koordoksaal, ‘het kantwerk van steen’ of ‘de bijbel voor de gewone man in de middeleeuwen’, treden op:

Bert Van Laethem (viool) en Fruzsi Hara (baroktrompet): Zij trekken Europa door als virtuozen op hun favoriet instrument, namen als een klok in de gespecialiseerde wereld van de klassieke muziek.
Consorella is een zussentrio dat meestal optreedt met het topkoor Villanella.
Evelien Vaneysendeyk (14 jaar) heeft onlangs in Slovenië een prestigieuze prijs voor vertolking op de harp gehaald.
Koen Wellens, de vaste organist van het monumentale Penceler-Smet barokorgel, coördineert het optreden.
Een samenzang van kerstliederen sluit de avond af. Einde omstreeks 20.30 uur.

De toegangsprijs bedraagt amper 5 euro en gaat volledig naar twee hulporganisaties die zich inzetten voor armen in eigen streek: Loois Hulphuis en Sint-Vincentiusvereniging.
Vrije toegankelijk. Geen reservatie vooraf.
Organisatie: VVV-Tessenderlo en Cultuurraad: Info 013 35 33 31; vvv@tessenderlo.be

Organisatie: VVV en Cultuurraad Tessenderlo.

 

 

Nieuwe website over de railbike in Tessenderlo waar u meteen kan boeken, klik http://railbiketessenderlo.com

 

Nieuw seizoen spoorfietsen in Tessenderlo

Destijds in 2002 was Tessenderlo de eeste Vlaamse gemeente die met railbike of spoorfietsen begon. Nu zijn er drie railbikes in Vlaanderen en vijf in België. Railbike is fietsen op de spoorlijn. De wagens bieden plaats voor vier volwassenen: twee sportievelingen trappen vooraan en twee genieters ‘luieren’ achteraan.

Het groene, afwisselende landschap voert je door Kempense dennenbossen en de weidse weiden, langs de helling van Kopkensberg om te stoppen voor het Albertkanaal. Daar is een kort oponthoud, dat aangenaam wordt ingevuld. De zitplaatsen worden gekeerd en de terugtocht van ongeveer twintig minuten weer aangevat.

De trip kan je koppelen aan andere attracties in Tessenderlo: molen, bosmuseum, doksaal, abdij van Averbode…

In het eerste weekend van april 2016 gaat het nieuwe (15de) seizoen van start. De bezoekers kunnen terecht op zaterdag, zon- en feestdag: 10.30, 13.30, 15.30 uur. Op afspraak kan het ook op andere uren.

Groepen en schoolreizen kunnen iedere dag op afspraak terecht volgens een uur naar keuze.

Traject: 8 km (4 km heen en weer), duurtijd 1.30 uur, pauze 45’ inbegrepen.

Prijs per wagen (vier personen): €18. Reductie voor groepen: €16.

Vertrek: Stationsstraat 96 Tessenderlo (bij het station)

Bij slecht weer kunnen grote regenschermen over de wagens geplaatst worden.

Aan de start en aan de halte zijn er telkens picknickplaats voor 24 personen. Aan de halte is er het nostalgisch cafeetje Erra. Je kan kuieren over de nieuwe brug die een panorama biedt op het samenkomen van het Albertkanaal en de vaart Kwaadmechelen-Dessel.

Kijk eens hoe plezant de railbike is   klik hier

Reservatie VVV-Tessenderlo 013/ 35 33 31; vvv@tessenderlo.be en 0474 36 35 38. of online hier: http://railbiketessenderlo.com 

 

Van 13 tot 18.00 uur.


Tochten met huifkar, ponyrijden, volksspelen, fluisterpad, kruipbox en klimrek; springkasteel,
clown, mimespelers, kinderschmink, de Rustende Moeders,…
Kinderen baas! Cadeautje voor kinderen tot 12 jaar.
Ouders en grootouders meer dan welkom!
Alle horecazaken nemen deel met een aanbieding naar eigen keuze.
De toegang is GRATIS

 

 

Wedstrijd: de zoektochtkampioen van Tessenderlo

 

 Een zoektocht is een ideale gelegenheid om een dorp of gemeente beter te leren kennen. Het heeft een toeristische en vormende meerwaarde. Sinds vele jaren worden in Tessenderlo meerdere zoektochten georganiseerd door diverse verenigingen. Vaak blijven ze rond de eigen kerktoren hangen.

 

VVV-Tessenderlo wil de deelname aan die zomerzoektochten stimuleren door een fikse bijkomende prijzenpot en de eerste titel van ‘Looise zoektochtkampioen’ uit te reiken. We gaan op zoek naar de bolleboos die het hoogst scoort op de drie wedstrijden samen!

 

In Engsbergen loopt een fotozoektocht van 1 juli tot 27 augustus, georganiseerd door de Landelijke Gilde, evenals in Schoot. In het   Centrum is de organisatie in handen van Harmonie Sint-Martinus. Iedereen kan vrij deelnemen aan een van deze zoektochten.  Zij die aan de drie wedstrijden deelnemen en hun antwoordformulieren binnenbrengen, maken kans op een bijkomende prijs.

 

 Gezamenlijke prijs

Deelnemers die aan de drie zoektochten deelnemen, worden bovenop gequoteerd voor de overkoepelende zoekwedstrijd. De VVV-   Tessenderlo voorziet daarvoor nog eens tien extra prijzen. De prijsuitdeling met uitreiking van de titel ‘zoektochtkampioen 2016’ is   voorzien op vrijdag 30 september 2016. Wie wordt de eerste Looise kampioen?

 

 

 

 

 

30 jaar Drieprovinciënroute

Op zondag 5 juni 2016 vindt de 30ste promotiedag van de drieprovinciënroute plaats. Deze gekende fietsroute in de drieprovinciënstreek is 63 km lang. Minder geoefende fietsers kunnen die dag uitzonderlijk kiezen uit twee verkorte routes van 35 km. 

Inschrijven en vertrekken kan tussen 8 en 15 uur. Een inschrijvingskaart kost 4 euro (inclusief verzekering). De strook aan je inschrijvingskaart geeft recht op een heerlijk hapje in één van de zes deelnemende gemeenten. 

Vertrekken kan in: Gerecht
Beringen (Paal): Domein Paalse Plas, Holststraat z/n Croque monsieur
Ham: ’t Vlietje Sportlaan Friet
Tessenderlo: Ter Scoete, Zavelberg 9, Gerhagen, Barbecueworst

Meerhout: Zaal de Kapel, Sint-Jozeflaan Smoutebollen
Laakdal: Vrije Basisschool Meerlaarstraat (Klein Vorst) Pens
Diest: Vrije Basisschool, Kerkstraat 11, Schaffen. Spek en eieren Bovendien kan je op elke vertrekplaats rustig verpozen terwijl je geniet van de randanimatie. 
Fietsers die de route volledig afwerken kunnenhun afgestempelde inschrijvingskaart inleveren en op die manier meedingen naar één van de prijzen in de tombola.
Download de GPX-file van de Drieprovinciënroute en laat je navigeren door je GPS!  Oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig op elke vertrekplaats!
Voor meer info www.drieprovincienroute.be. VVV-Tessenderlo 013 35 33 31.

 

 

Foto's over Tessenderlo

Fotoalbum over de  Looise manen door Willy Vanwesemael, zie fotogalerij.

Tessenderlo heeft er een nieuw streekproduct bij: de "Looise maan". De "Looise maan" is een een koek gemaakt van wit brood, appelen en noten, in de vorm van een (halve) maan. Bijzonder aan dit nieuwe streekproduct is dat het eigenlijk stokoud is.Uit onderzoek van het Loois Archief- en Documentatiecentrum (LAD) blijkt dat er al in de zeventiende eeuw "manen" werden gebakken in Tessenderlo. Deze werden vooral aan schoolkinderen uitgedeeld.  Dit speurwerk zorgde ervoor dat de gemeentelijke Evenementencel in samenspraak met de LAD besloot deze eeuwenoude koek nieuw leven in te blazen. Op hun vraag ontwikkelde Bakkerij Borgmans een lekkere hedendaagse koek op basis van de gevonden historische gegevens.De nieuwe "Looise manen" zijn vanaf nu verkrijgbaar bij bakkerij Borgmans. Ook zullen de koeken opduiken op enkele Looise evenementen. De primeur is voor de Erfgoeddag, op zondag 24 april. De Erfgoeddag is een organisatie van VVV en de LAD.

 

Erfgoeddag zondag 24 april 13-18.00 uur: Na 400 jaar weer ‘manen’ in Tessenderlo

Begin 17de eeuw heerste er een lekker gebruik in Looi. Op palmzondag (voor Pasen) voorzag de kerkfabriek de kinderen gratis van lekkernijen. Het was de voorloper van ons Paaseieren rapen. In de rekeningen van 1604 tot 1698 lezen we dat op palmzondag ‘manen’ van de kerktoren werden gegooid voor ‘de schoolkinderen’. Er stond ook bij wat nodig was om die ‘manen’ te maken, in feite te bakken: wit brood, appelen en noten en dat gaf een koek in de vorm van een (halve) maan. In 1677 werden ze minder spectaculair verdeeld. Ze werden in de school aan de kinderen uitgereikt.

Later is sprake van mastellen. De oudste inwoners konden nog vertellen dat mastellen een koek was met een appel in dat gegeven werd aan de armen tijdens een uitvaart van een welgestelde weldoener. Omstreeks 1945 waren er nog appelflappen in maanvorm te koop in de winkel bij Biesemenneke in de Neerstraat. Sommige zien in de Looise manen de voorloper van de croissant wat ook de vorm heeft van een (wassende) maan, vandaar de naam.

De LAD, VVV en de Evenementencel willen deze mooie, typisch Looise traditie doen herleven. De eerste gelegenheid is de Erfgoeddag op zondag 26 april, wanneer van 13 tot 17.00 uur drie gidsen rondleidingen op de markt geven met de nodige uitleg over het dorpsleven vroeger. Gratis toegang en er worden 300 ‘manen’ gratis verdeeld.

Info: VVV-LAD: 013 35 33 31.

 

Bokkenrijderstrilogie: expo, schelmentocht en voordracht in februari 2016

Receptie bij de expo Bokkenrijders, LEES MEER 

1. Expo Bokkenrijders: de schande van Limburg 14-28 februari 2016

De Bokkenrijders zijn een typisch Limburgs fenomeen uit de achttiende eeuw. Zij werden vervolgd in zeven groepsprocessen, waarvan drie in Overmaas en vier in Loon. Zij zouden een eed op de duivel hebben afgelegd en met zwarte magie misdaden bedreven hebben. Deze expo geeft voor het eerst een algemeen overzicht van alle processen samen. Het laatste en grootste heksenproces uit de geschiedenis. De VVV-Tessenderlo en het Internationaal Bokkenrijdersgenootschap (B-D-NL) organiseren deze expo om antwoorden te bieden over deze mysterieuze geschiedenis.

Cultuurcentrum het LOO,Vismarkt z/n, 3980 Tessenderlo van 14/02/16 tot 28/02/16 open zo, za van 13:00 tot 16:00, ma, di, woe, do, vrij van 10:00 tot 16:00. Toegang gratis.

 

 

2. Schelmentocht: Rijden op bokken naar de duivel 19 en 20 februari 2016

De zestiende editie van de schelmentocht staat volledig in het teken van de bokkenrijders, een typisch Limburgs fenomeen van de achttiende eeuw. Zij onderscheidden zich van ‘gewone’ misdadigers door hun duivelse eed die ze aflegden: Ik zweer God af en de duivel aan! Ze passeren weer de revue: Chirurgijn Kerkhofs die acht volle dagen gemarteld werd maar niks wou zeggen; de goochelaar Dujardin die geschoren werd op zoek naar het duivelsteken op zijn lijf; de levende verbrandingen in Wellen, Nolleke van Geleen en zijn brandbrieven en tenslotte drossaard Clercx. Na meer dan twee eeuwen vliegen de bokken weer boven Tessenderlo!

Start aan het Bosmuseum Zavelberg 10 Tessenderlo (natuurgebied Gerhagen) van 17.30 tot 20.30 uur. De deelnemingsprijs bedraagt acht euro. Organisatie: VVV, Pandora en het internationale Bokkenrijdersgenootschap (B-D-NL). Inschrijven met betaling vooraf kan tot 15 februari. Rekening nummer BE35 7775 9693 4137

Meer info 013 35 33 31 (kantooruren), vvv@tessenderlo.be; www.vvvtessenderlo.be.

 

 

 

 

 

3. Voordracht: Bokkenrijders, de schande van Limburg 

François Van Gehuchten is auteur van drie lijvige boekdelen over de hele bokkenrijdersgeschiedenis in B en NL.Limburg. Hij geeft op woensdag 24 februari om 20.00 uur in de Grote Zaal van CC het LOO Vismarkt Tessenderlo een voordracht over dat typisch Limburgs fenomeen. Toegang 5 euro. De lezing kadert in een trilogie, naast de schelmentocht en de expositie over het thema.

Organisatie: VVV-Tessenderlo. Meer info 013 35 33 31 (kantooruren), vvv@tessenderlo.be;www.vvvtessenderlo.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerst in Gerhagen


Na drie jaar onderbreking wegens werken vindt opnieuw ‘Kerst in Gerhagen’ plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 december e.k., telkens van 18.00 tot 22.00 uur met een speciale kerstverlichting aan de zandberg en aan de horecazaken van Gerhagen. lees meer

 


Looi zingt Kerst

 

Op zondag 13 december om 19.00 uur vindt het concert 'Looi zingt Kerst' plaats. Koen Wellens bespeelt het barokorgel en begeleidt het koor Kantikune. Ook de toeschouwers kunnen de 'Kerst ever greens'. meezingen. Einde voorzien om 21.00 uur.
Toegang vijf euro. De opbrengst is voor het Sint-Vincentiusgenootschap en het Loois Hulphuis. Iedereen welkom. Geen reservatie vereist.

Organisatie: VVV-Tessenderlo en gemeentelijke cultuurraad. Info 013 35 33 31; vvv@tessenderlo.be

 

 


Spoorfietsen in Tessenderlo

Wie nog snel wil komen railbiken, moet snel zijn want eind oktober eindigt het seizoen onherroepelijk. Je kan nog steeds terecht ieder weekend op drie starturen. Het spoorfietsen zit duidelijk in de lift met een recordaantal bezoekers in 2015.  Prijs per wagen (vier personen): €18. Reductie voor groepen: €16.  Reservatie VVV-Tessenderlo     013/ 35 33 31 vvv@tessenderlo.be en  0474 36 35 38. Klik ook eens op de railbikeknop.


 

Op zondag 20 september vond Djuu, huut, haar, how! plaats. Met die vier specifieke woorden bestuurt de mens het paard. De VVV-Tessenderlo en verenigingen van Schoot hadden niet op een inspanning meer of minder gekeken om daarmee ‘het Jaar van Schoot 2015’ af te sluiten. lees meer

 


Op zondag 20 september is Tessenderlo het paardenmekka van de streek. De edelste verovering van de mens zal er optreden in alle mogelijke vormen, rassen, kleuren en afmetingen; ruw en stijlvol, in pas, draf en galop. Lees meer