Close

Nieuws

TOP TIEN TIPS VOOR CONDENSATIE

TIP 1:


Houd uw huis goed geventileerd door elke dag ramen te openen. U moet er ook voor zorgen dat de lekopeningen in uw ramen open zijn, omdat deze extra luchtstroom mogelijk maken die condensatie tegengaat. Als u condens op ramen heeft, is dit waarschijnlijk ook elders in uw woning.


TIP 2:


Zet tijdens het koken de afzuigventilatoren altijd in de keuken op hoog vermogen in. Dit haalt overtollig vocht uit kokende potten en pannen. Open indien mogelijk de keukenramen tijdens het koken voor extra ventilatie. Het is een idee om de afzuigventilator langer aan te laten staan ​​dan u kookt, omdat er overtollig vocht in de lucht is dat u niet kunt zien.

TIP 3:

Na het nemen van een bad of douche zal er overtollig vocht in de lucht zijn. Om condensvorming te stoppen, moeten de badkamerramen worden geopend en de afzuigventilatoren worden ingeschakeld. Probeer de badkamerdeur zoveel mogelijk dicht te houden zodat het vocht niet in andere delen van je huis kan ontsnappen.

TIP 4:


Wanneer u uw kleding droogt, moet u deze waar mogelijk buiten drogen. Als u dit niet kunt doen, plaatst u ze in een afgesloten ruimte en houdt u het raam open. Als u een wasdroger gebruikt om uw kleding te drogen, is het uiterst belangrijk dat de ventilatiepijp naar buiten loopt.


TIP 5:


U moet een kleine opening tussen de muren van uw huis en uw meubels laten, omdat hierdoor de lucht van de onderkant van de muren kan wegstromen en door de kamer kan circuleren. Als er lucht tussen het meubilair en de muren blijft hangen, condenseert het op de muren en kan het zich uiteindelijk in zwarte schimmel vormen.

TIP 6:


De luchtwegen van uw woning zoals luchtstenen en schoorstenen moeten vrij zijn om lucht in en uit uw huis te laten stromen. Luchtventilatie is uiterst belangrijk omdat u niet wilt dat vochtige lucht in een deel van uw huis wordt opgesloten, omdat deze op uw muren zal condenseren.

TIP 7:


Tijdens de winter en op andere koude tijden van het jaar moet u proberen een constante temperatuur in uw huis te handhaven. Dit komt omdat het koude lucht is die ervoor zorgt dat de warme lucht vocht afgeeft. Als de lucht allemaal dezelfde temperatuur heeft, kan dit niet gebeuren.

TIP 8:


Houd de deksels tijdens het koken altijd op potten en pannen, zodat het vocht niet uit de pannen kan ontsnappen. Als de deksels eraf zijn, zal er vocht uit de pannen stijgen, zelfs als u het niet kunt zien. Net zoals je alleen je adem in de lucht kunt zien op een koude dag, kun je het vocht alleen uit een pan zien stijgen als de temperatuur lager is.

 

TIP 9:


Controleer uw dak om te zien of er problemen zijn, zoals water dat naar binnen lekt.

TIP 10:


Controleer de goot- en afvoerpijpen, zorg ervoor dat ze het water wegvoeren en dat er geen beschadigde / verstopte goten of afvoerbuizen zijn waardoor de buitenmuur drijfnat wordt.

Hoe kan ik mijn vochtigheidsniveaus verlagen?

Nu weet je dat je je luchtvochtigheid moet verlagen – maar hoe doe je dat?


1. Gebruik uw airconditioner


Uw airconditioner helpt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, omdat deze koelere lucht introduceert en warme, vochtige lucht verwijdert.
Houd de luchtvochtigheid onder controle door uw airconditioner af te stellen en vervang regelmatig het filter. Alles wat de luchtstroom beperkt of ervoor zorgt dat uw airconditioner niet meer werkt, is geen vriend voor u.


2. Gebruik uw afzuigventilatoren actief


Gebruik je ventilatoren wanneer je aan het douchen of koken bent boven een heet fornuis.
Hoewel je ze normaal gesproken kunt uitschakelen nadat je je activiteiten hebt gedaan, kun je ze nog wat langer aanhouden. Dit zal een grote hulp zijn bij het verminderen van de luchtvochtigheid binnenshuis.


3. Neem koelere douches


Warme douches = vochtige lucht.
We houden zoveel van warme douches als de volgende persoon, maar zij zijn de vijand van thuiscomfort in dit scenario.
We zeggen niet dat je moet overschakelen op ijsbaden. Door de temperatuur van uw douches slechts een paar graden te verlagen, voegt u niet zoveel stoom toe aan de lucht, wat helpt bij de luchtvochtigheid.


4. Los eventuele lekkende leidingen op


Het laatste wat u wilt doen wanneer u probeert de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is vocht toevoegen. Lekkende leidingen en kranen doen precies dat.
Los eventuele lekken op en wikkel uw blootliggende leidingen in isolatoren – dit voorkomt dat condensvorming optreedt. Tekenen van lekken zijn gebeitste gipsplaten, natte plekken en onregelmatige waterrekeningen.


5. Houd uw goten schoon


Goten zijn vaak de oorzaak van waterlekken binnenshuis, die verschrikkelijk zijn voor zowel uw huis, uw luchtvochtigheid en uzelf.
Het is belangrijk dat u uw goten schoonmaakt en dat uw regenpijp weg van uw huis wordt gericht en minstens 6 voet wordt verlengd.


6. Droog uw was buiten


De meesten van ons hebben kleding die we niet in de droger kunnen doen. In de winter gebruiken we droogrekken binnen. Maar in de zomer zullen al die vochtige kleding uw huis alleen maar vochtiger maken.
We adviseren je kleding aan een droogrek of waslijn aan de buitenkant te hangen. Voordat u dit doet, moet u de statuten van uw buurt controleren – er kunnen enkele beperkingen gelden.
Als je kleding moet ophangen om binnenshuis te drogen, kun je een luchtontvochtiger kopen. Voor elk huis met een kelder is dit een must.


7. Koop een luchtontvochtiger


De meest trefzekere manier om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is door een luchtontvochtiger aan te schaffen.
Luchtontvochtigers passen precies in de oven van uw oven, en verwijdert vocht uit de lucht als het doorkomt.
Wanneer die lucht je bereikt, is het droog en koel – precies zoals we in de zomer willen zijn.
Het beste gedeelte? U zult uw airconditioner eigenlijk veel minder moeten gebruiken, omdat deze nu helpt de luchtvochtigheid laag te houden. Dat betekent minder geld uitgegeven aan het koelen van rekeningen.


8. Verplaats je kamerplanten


Planten zijn levendig en mooi, maar ze geven wel een behoorlijke hoeveelheid vocht af. Als je huis veel kamerplanten heeft, kan dit je luchtvochtigheid verhogen.
We raden een tijdelijke verhuizing aan naar een goed geventileerde ruimte of naar een plaats buiten.

Ideale luchtvochtigheid binnenshuis & hoe ze thuis te regelen

We weten allemaal hoe belangrijk vocht kan zijn voor je huid, haar en algehele gezondheid, maar wist je ook dat het van vitaal belang is voor de gezondheid van je huis?

Als de luchtvochtigheid te laag daalt, zullen uw meubels en huis verslechteren en bepaalde bacteriën zullen gedijen. Laten we het hebben over welke luchtvochtigheid u het hele jaar door in huis moet houden en over verschillende technieken om dit te doen.De ideale luchtvochtigheid in huis moet rond de 45% schommelen. Alles onder de 30% is te droog, meer dan 50% is te hoog.


Luchtvochtigheidsniveaus meten


Je bedoelt dat je geen zesde zintuig voor luchtvochtigheid hebt? Ja, nee, bijna niemand van ons. Maar er zijn enkele eenvoudige manieren om te bepalen of de luchtvochtigheid in uw huis te laag of te hoog is:


• Nevel en condensvorming op ramen, vocht en schimmel op wanden en plafonds is een indicatie voor te veel vocht


• Verhoogde gevallen van statische elektriciteit, gedroogd en barstend molenwerk en verf duiden op een lage luchtvochtigheid

<

• Als u echt serieus wilt worden over de luchtvochtigheid, kunt u een apparaat, een hygrometer genaamd, krijgen om de luchtvochtigheid van uw huis nauwkeurig te lezen. Je kunt online goedkoop scoren (digitaal of analoog, wat je stijl ook is) voor minder dan $ 10. Of als u echt in uw gezonde huis wilt investeren, een apparaat als Awair – dat de temperatuur plus niveaus van vochtigheid, kooldioxide, giftige chemicaliën en stof in uw lucht meet. (U kunt een luchtbevochtiger rechtstreeks op het Awair Glow-apparaat aansluiten en deze automatisch laten inschakelen wanneer de luchtvochtigheid daalt.)
• Wat te doen als de luchtvochtigheid te laag is


• Vooral in de winter daalt de luchtvochtigheid omdat koude lucht minder vocht vasthoudt dan warme lucht. Huizen die gebruikmaken van geforceerde luchtverwarming hebben een verergerd probleem omdat ovens verbranding gebruiken om hete lucht te creëren, waardoor het grootste deel van de waterdamp die in de eerste plaats bestond verbrandde. Tot overmaat van ramp, wanneer de luchtvochtigheid daalt, voelt de omgevingslucht koeler aan dan in meer vochtige omgevingen, en we zetten de warmte hoger om te compenseren


• Lage luchtvochtigheid veroorzaakt statische elektriciteit, droge huid en haar, verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen en kan virussen en ziektekiemen laten gedijen. Houten vloeren, meubels en freeswerk zullen splijten en barsten, verf zal barsten en elektronica kan worden beschadigd door een lage luchtvochtigheid.


• Het toevoegen van een luchtbevochtiger aan uw huis zal deze problemen verhelpen; er zijn drie standaardtypen waaruit u kunt kiezen:


Natuurlijke verdamping


Het toevoegen van vocht aan de lucht is net zo eenvoudig als het plaatsen van een vat met water op of naast een radiator of ander luchtverwarmingssysteem (ze maken chique kleine bakjes alleen voor dit doel). Natte handdoeken en kleding laten drogen is een andere manier om vocht in de lucht te brengen. Dit is een zeer low-tech en low power methode, maar de kracht- en vochtigheidsregeling is beperkt en het beschikbare vocht is afhankelijk van de grootte van het gebruikte vat en moet regelmatig worden bijgevuld.