Close

Ideale luchtvochtigheid binnenshuis & hoe ze thuis te regelen

We weten allemaal hoe belangrijk vocht kan zijn voor je huid, haar en algehele gezondheid, maar wist je ook dat het van vitaal belang is voor de gezondheid van je huis?

Als de luchtvochtigheid te laag daalt, zullen uw meubels en huis verslechteren en bepaalde bacteriën zullen gedijen. Laten we het hebben over welke luchtvochtigheid u het hele jaar door in huis moet houden en over verschillende technieken om dit te doen.De ideale luchtvochtigheid in huis moet rond de 45% schommelen. Alles onder de 30% is te droog, meer dan 50% is te hoog.


Luchtvochtigheidsniveaus meten


Je bedoelt dat je geen zesde zintuig voor luchtvochtigheid hebt? Ja, nee, bijna niemand van ons. Maar er zijn enkele eenvoudige manieren om te bepalen of de luchtvochtigheid in uw huis te laag of te hoog is:


• Nevel en condensvorming op ramen, vocht en schimmel op wanden en plafonds is een indicatie voor te veel vocht


• Verhoogde gevallen van statische elektriciteit, gedroogd en barstend molenwerk en verf duiden op een lage luchtvochtigheid

 

<

• Als u echt serieus wilt worden over de luchtvochtigheid, kunt u een apparaat, een hygrometer genaamd, krijgen om de luchtvochtigheid van uw huis nauwkeurig te lezen. Je kunt online goedkoop scoren (digitaal of analoog, wat je stijl ook is) voor minder dan $ 10. Of als u echt in uw gezonde huis wilt investeren, een apparaat als Awair – dat de temperatuur plus niveaus van vochtigheid, kooldioxide, giftige chemicaliën en stof in uw lucht meet. (U kunt een luchtbevochtiger rechtstreeks op het Awair Glow-apparaat aansluiten en deze automatisch laten inschakelen wanneer de luchtvochtigheid daalt.)
• Wat te doen als de luchtvochtigheid te laag is


• Vooral in de winter daalt de luchtvochtigheid omdat koude lucht minder vocht vasthoudt dan warme lucht. Huizen die gebruikmaken van geforceerde luchtverwarming hebben een verergerd probleem omdat ovens verbranding gebruiken om hete lucht te creëren, waardoor het grootste deel van de waterdamp die in de eerste plaats bestond verbrandde. Tot overmaat van ramp, wanneer de luchtvochtigheid daalt, voelt de omgevingslucht koeler aan dan in meer vochtige omgevingen, en we zetten de warmte hoger om te compenseren


• Lage luchtvochtigheid veroorzaakt statische elektriciteit, droge huid en haar, verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen en kan virussen en ziektekiemen laten gedijen. Houten vloeren, meubels en freeswerk zullen splijten en barsten, verf zal barsten en elektronica kan worden beschadigd door een lage luchtvochtigheid.


• Het toevoegen van een luchtbevochtiger aan uw huis zal deze problemen verhelpen; er zijn drie standaardtypen waaruit u kunt kiezen:


Natuurlijke verdamping


Het toevoegen van vocht aan de lucht is net zo eenvoudig als het plaatsen van een vat met water op of naast een radiator of ander luchtverwarmingssysteem (ze maken chique kleine bakjes alleen voor dit doel). Natte handdoeken en kleding laten drogen is een andere manier om vocht in de lucht te brengen. Dit is een zeer low-tech en low power methode, maar de kracht- en vochtigheidsregeling is beperkt en het beschikbare vocht is afhankelijk van de grootte van het gebruikte vat en moet regelmatig worden bijgevuld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *