Close

Hoe kan ik mijn vochtigheidsniveaus verlagen?

Nu weet je dat je je luchtvochtigheid moet verlagen – maar hoe doe je dat?


1. Gebruik uw airconditioner


Uw airconditioner helpt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, omdat deze koelere lucht introduceert en warme, vochtige lucht verwijdert.
Houd de luchtvochtigheid onder controle door uw airconditioner af te stellen en vervang regelmatig het filter. Alles wat de luchtstroom beperkt of ervoor zorgt dat uw airconditioner niet meer werkt, is geen vriend voor u.


2. Gebruik uw afzuigventilatoren actief


Gebruik je ventilatoren wanneer je aan het douchen of koken bent boven een heet fornuis.
Hoewel je ze normaal gesproken kunt uitschakelen nadat je je activiteiten hebt gedaan, kun je ze nog wat langer aanhouden. Dit zal een grote hulp zijn bij het verminderen van de luchtvochtigheid binnenshuis.


3. Neem koelere douches


Warme douches = vochtige lucht.
We houden zoveel van warme douches als de volgende persoon, maar zij zijn de vijand van thuiscomfort in dit scenario.
We zeggen niet dat je moet overschakelen op ijsbaden. Door de temperatuur van uw douches slechts een paar graden te verlagen, voegt u niet zoveel stoom toe aan de lucht, wat helpt bij de luchtvochtigheid.


4. Los eventuele lekkende leidingen op


Het laatste wat u wilt doen wanneer u probeert de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is vocht toevoegen. Lekkende leidingen en kranen doen precies dat.
Los eventuele lekken op en wikkel uw blootliggende leidingen in isolatoren – dit voorkomt dat condensvorming optreedt. Tekenen van lekken zijn gebeitste gipsplaten, natte plekken en onregelmatige waterrekeningen.


5. Houd uw goten schoon


Goten zijn vaak de oorzaak van waterlekken binnenshuis, die verschrikkelijk zijn voor zowel uw huis, uw luchtvochtigheid en uzelf.
Het is belangrijk dat u uw goten schoonmaakt en dat uw regenpijp weg van uw huis wordt gericht en minstens 6 voet wordt verlengd.


6. Droog uw was buiten


De meesten van ons hebben kleding die we niet in de droger kunnen doen. In de winter gebruiken we droogrekken binnen. Maar in de zomer zullen al die vochtige kleding uw huis alleen maar vochtiger maken.
We adviseren je kleding aan een droogrek of waslijn aan de buitenkant te hangen. Voordat u dit doet, moet u de statuten van uw buurt controleren – er kunnen enkele beperkingen gelden.
Als je kleding moet ophangen om binnenshuis te drogen, kun je een luchtontvochtiger kopen. Voor elk huis met een kelder is dit een must.


7. Koop een luchtontvochtiger


De meest trefzekere manier om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is door een luchtontvochtiger aan te schaffen.
Luchtontvochtigers passen precies in de oven van uw oven, en verwijdert vocht uit de lucht als het doorkomt.
Wanneer die lucht je bereikt, is het droog en koel – precies zoals we in de zomer willen zijn.
Het beste gedeelte? U zult uw airconditioner eigenlijk veel minder moeten gebruiken, omdat deze nu helpt de luchtvochtigheid laag te houden. Dat betekent minder geld uitgegeven aan het koelen van rekeningen.


8. Verplaats je kamerplanten


Planten zijn levendig en mooi, maar ze geven wel een behoorlijke hoeveelheid vocht af. Als je huis veel kamerplanten heeft, kan dit je luchtvochtigheid verhogen.
We raden een tijdelijke verhuizing aan naar een goed geventileerde ruimte of naar een plaats buiten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *